Sprijin pentru persoanele vârstnice și pentru persoanele vulnerabile pe perioada stării de urgență și a stării de alertă

Sprijin pentru persoanele vârstnice și pentru persoanele vulnerabile pe perioada stării de urgență și a stării de alertă

 

Primăria Municipiului Sighișoara prin Direcția de Asistență Socială a acordat sprijin persoanelor vârstnice, persoanelor aflate în izolare, precum și altor persoane vulnerabile, atât pe perioada stării de urgență cât și în perioada stării de alertă.

Sprijin pentru persoanele vârstnice

A fost elaborat PLANUL DE MĂSURI PENTRU SPRIJINIREA PERSOANELOR VÂRSTNICE, care a fost aprobat de Comitetul Local pentru Situații de Urgență Sighișoara.

Direcția de Asistență Socială Sighișoara a încheiat contracte de voluntariat cu voluntarii Platformei “Sighișoara Unită”.

Direcția de Asistență Socială Sighișoara și Platforma “Sighișoara Unită” au pus la dispoziție 4 numere de telefon pentru sesizarea cazurilor de persoane peste 65 de ani, singure, izolate social, fără aparținători sau altă formă de ajutor (membri de familie, rude, vecini, prieteni)

Au fost identificate prin toate mijloacele posibile persoanele vârstnice peste 65 de ani fără susținători sau altă formă de ajutor (evidențe proprii, medici de familie, asociații de proprietari, sesizări din partea populației, materiale informative, etc).

În urma identificării, au fost contactate telefonic un nr. de 135 de persoane vârstnice și au fost întocmite fișe de convorbire telefonică pentru evaluarea nevoilor, stabilirea modalităților de sprijin, consiliere și îndrumare.

Un număr de 23 de persoane vârstnice peste 65 de ani au solicitat și au beneficiat de sprijinul voluntarilor Sighișoara Unită în efectuarea cumpărăturilor, respectiv de sprijinul medicilor și asistenților medicali din cabinetele medicale școlare pentru obținere de rețete medicale și achiziționare de medicamente.

În virtutea parteneriatului încheiat între Municipiul Sighișoara și Fundația Centrul Creștin Social Medical de Zi, un număr de 18 persoane vârstnice peste 65 de ani, fără aparținători sau altă formă de ajutor, au beneficiat de hrană zilnică gratuită furnizată de Centrul Creștin Social Medical de Zi.

Sprijin pentru alte persoane vulnerabile

Un număr de 35 de familii și persoane singure vulnerabile au beneficiat de sprijin constând în diverse servicii și/sau ajutoare materiale: achiziționare de medicamente, pachete cu alimente și produse de igienă în cadrul unei campanii derulate de Crucea Roșie Română și reprezentanții Direcției de Asistență Socială Sighișoara, alte servicii de sprijin.

Având în vedere instituirea stării de urgență și ulterior a stării de alertă pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, a fost încheiată o convenție de colaborare între Direcția de Asistență Socială Sighișoara și Fundația Centrul Creștin Social Medical de Zi, având ca obiect continuarea activității serviciului social Centru de zi pentru persoane vârstnice, în regim special, la domiciliul persoanelor vârstnice beneficiare sau a celor în nevoie.

Centrul Creștin Social Medical de Zi a asigurat astfel hrană pentru un număr de 92 de persoane (persoane vârstnice, persoane aflate în izolare la domiciliu, persoane aflate în situație de nevoie).

Sprijin și pentru persoanele în izolare

În acestă perioadă și persoanele  aflate în izolare la domiciliu au beneficiat de hrană pe perioada izolării, prin distribuirea acesteia la domiciliu de către mediatorul sanitar al Direcției de Asistență Socială Sighișoara și alți reprezentanți ai Municipiului Sighișoara.

În baza listelor comunicate de instituțiile abilitate, persoanele vulnerabile aflate în izolare la domiciliu, care se găsesc în situațiile prevăzute la art. 7 alin. (2) din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 18/2017 privind asistența medicală comunitară, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 180/2017, cu modificările și completările ulterioare, sunt contactate telefonic de către reprezentanții DAS, care întocmesc pentru fiecare persoană/familie o fișă de convorbire telefonică, pentru identificarea nevoilor acestora pe perioada izolării și stabilirea modalității de sprijin.

Page Reader
Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud