Scrisoare deschisă: Am solicitat închiderea celulelor 1 și 2 din Depozitul de deșeuri menajere Sighișoara pentru siguranța populației. Rugăm instituțiile abilitate să ia măsurile ce se impun- primar, Ovidiu Dumitru Mălăncrăvean

Scrisoare deschisă: Am solicitat închiderea celulelor 1 și 2 din Depozitul de deșeuri menajere Sighișoara  pentru siguranța populației. Rugăm instituțiile abilitate să ia măsurile ce se impun- primar, Ovidiu Dumitru Mălăncrăvean

 

Având în vedere repetatele incendii la Depozitul de deșeuri, Municipiul Sighișoara a făcut demersuri la instituțiile și organismele abilitate pentru a lua măsurile necesare pentru prevenirea unor astfel de evenimente, pentru siguranța populației.

Comitetul Local pentru Situații de Urgență Sighișoara a fost  convocat luni 20.07.2020,  pentru a analiza situația și  modul de intervenție a operatorului care administrează depozitul, făcându-se referire și la  lipsa unor măsuri de prevenire.

În ședință s-a specificat că s-a solicitat în mai multe rânduri administratorului Depozitului de deșeuri menajere să ia măsurile de prevenire dar și de intervenție în situația unor incendii, precum aducțiune de apă, tuburi de izolare, achiziționarea unei autospeciale de stingere a incendiului și alte măsuri propuse de I.S.U. Mureș, fără ca acestea să fie puse în aplicare de către administrator până în prezent.

S-a propus adoptarea unei rezoluții prin care C.L.S.U. Sighișoara să ceară Consiliului Local Sighișoara analizarea acestor aspecte și punerea în vedere a administratorului a respectării prevederilor contractului de administrare a Depozitului.

La data de 27 iulie 2020 am solicitat ISU Horea Mureș, în calitate de autoritate competentă, să verifice modul în care administratorul Depozitului respect normele PSI.

La începutul acestei luni, mai precis în 04.08.2020, am solicitat Agenției pentru Protecția Mediului Mureș să stabilească operațiunile de închidere a celulelor 1 și 2 din cadrul Depozitului pentru deșeuri menajere, să emită decizia motivată de închidere a celor două celule și să o comunice operatorului depozitului, SC Schuster Ecosal SRL, care este și titularul Autorizației Integrate de Mediu.

Celulele 1 și 2 au atins de mult capacitatea maximă de depozitare, fiind aproape imposibilă o delimitare a acestora de celula 3.

Cu toate acestea, operatorul depozitează în continuare, inclusiv pe aceste celule, cu încălcarea Hotărârilor Consiliului Local, ale Contractului de administrare pentru depozitul de deșeuri menajere, precum și ale Autorizației Integrate de Mediu, autorizație ce a fost emisă doar pentru celula 3 a depozitului și doar pentru deșeurile ce provin din localități aparținând județului Mureș.

Pentru prevenirea unor astfel de evenimente, precum  repetatele incendii la Depozitul de deșeuri Sighișoara, este necesară implicarea tururor organismelor abilitate, responsabilitate și măsuri urgente de prevenire.

Problemele la Depozitul de deșeuri menajere Sighișoara vin din ultimii mulți ani dar trebuie să dăm toți mâna pentru rezolvarea lor pentru că lucrurile nu mai pot să treneze.

 

Primar,

Prof. Ovidiu-Dumitru Mălăncrăvean

 

Page Reader
Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud