15 ianuarie - Ziua Culturii Naționale

Citește! Citind mereu, creierul tău va deveni un laborator de idei și imagini, din care vei întocmi înțelesul și filosofia vieții.

15 ianuarie - Ziua Culturii Naționale

 

„Citește! Citind mereu, creierul tău va deveni un laborator de idei și imagini, din care vei întocmi înțelesul și filosofia vieții." Este îndemnul celui mai marcant reprezentant al valorilor culturale române, poetul Mihai Eminescu, pentru a ne reaminti și a ne inspira din puterea creativă, tăria și romantismul său. “Românii văd în Eminescu, de aproape un secol și jumătate, un poet reprezentativ pentru spiritualitatea și forța lor de creație. (...) Este justificat în acest caz să legăm Ziua Culturii Naționale de numele poetului, în care vorbitorii de limba română de pretutindeni văd o expresie a spiritualității lor" extras din expunerea de motive a proiectului Legii nr. 238 din 7 decembrie 2010, potrivit căreia începând cu anul 2011, ziua de naștere a lui Mihai Eminescu a devenit zi a Culturii Naționale.

Municipiul Sighișoara, prin Biblioteca Municipală „Zaharia Boiu”, va marca Ziua Culturii Naționale prin organizarea unor activități dedicate acestei zile care se vor desfășura după următorul program:

  • 15 ianuarie 2018: Ziua Culturii Naționale – Mihai Eminescu – poetul ,,nepereche” – evocarea operei eminesciene – recital de poezie – expoziție de carte – secția pentru adulți;

  • 16 ianuarie 2018: Basmele eminesciene – audiție de basme – expoziție de carte - secția pentru copii.

    Ziua Culturii Naționale este atât o zi în care celebrăm un mare creator, cât și o zi de reflecție asupra culturii române, în general.